Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън вероятно ще се кандидатира за президент на САЩ, което коренно ще промени картината в лагера на Демократическата партия, където сега Хилари Клинтън е практически без конкуренция, пише "Вашингтон таймс".

Вестникът се позовава на източници от екипа на Байдън, които твърдят, че той бил вече близо до такова решение и щял да обяви кандидатурата си следващия месец.

В негово лице бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън ще срещне страховит опонент, който е също като нея добре познато лице в страната, а и със сигурност ще привлече много спонсори, коментира изданието.

Вече имало бизнесмени, които усилено работят за неговата кандидатура. Това са хора, които в миналите две кампании подкрепяха сегашния президент Барак Обама, пише вестникът. Първата им задача сега е да убедят Байдън да се кандидатира, и те, изглежда, ще успеят, сочи авторът.

Самите ковчежници на Демократическата партия го насърчавали да го направи, което гарантира силна подкрепа и от партийната машина. Техни проучвания сочели, че поне 30 на сто от партийните активисти желаели да видят Байдън в надпреварата, защото не били ентусиазирани от сегашната фаворитка – Хилари Клинтън, по най-различни причини.

72-годишният Байдън досега не е давал мнение по въпроса, но и никога не е изключвал възможността да се кандидатира. Неотдавна обаче го сполетя трагедия – най-големият му син, Бо Байдън, почина от рак на мозъка, след което вицепрезидентът е започнал да изпраща все по-ясни сигнали, че ще се стреми към Белия дом. Както покойният вече Бо, така и другият му син – Хънтър, са го насърчавали да предприеме такъв ход, писа миналата седмица друг американски вестник - "Уолстрийт джърнъл".

В същото време и лагерът на Клинтън не стои със скръстени ръце. "Вашингтон таймс" съобщава, че нейната кампания е на път да постигне поставената си цел, набирайки от спонсори рекордната сума от 45 млн. долара за първите три месеца, откакто тя се включи в битката за Белия дом.

Авторитетното електронно издание "Политико" пък съобщава, че само организацията "Прайоритис Ю Ес Ей екшън", която силно лобира за Клинтън, е събрала за първото полугодие 15,5 млн. долара във фонда на нейната кампания. Два милиона е дал само холивудският магнат Сейбън, а с 1 милион се е включил и милиардерът финансист Джордж Сорос.

Клинтън, подчертава "Политико", е като танк, когато става дума за набиране на средства от спонсори. Изданието обаче отбелязва, че някои от богатите поддръжници на демократите се въздържали да дават пари за нейната кампания.