Американският вицепрезидент Джо Байдън се извини на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не е посетил по-бързо страната му след опита за преврат миналия месец, предаде АФП.

„Извинявам се. Искаше ми се да бях могъл да дойда по-рано“, каза Байдън на Ердоган.

Турският президент упреква западните си съюзници, начело със САЩ, че не са проявили солидарност след опита за преврат от 15 юли и не са посетили Анкара, отбелязва АФП.

На съвместна пресконференция с Ердоган в Анкара Байдън каза още, че армията на САЩ е осигурила въздушна подкрепа на турската операция в Северна Сирия.

Един от проблемите в отношенията между САЩ и Турция е разногласието им по политиката към Сирия. САЩ подкрепят кюрдските Сили за защита на народа в борбата им срещу „Ислямска държава“ в Сирия, а за Турция тази група е клон на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води въстание в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, отбелязва Ройтерс.

САЩ нямат намерение да защитават турския ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и американските юристи събират материали за съда в рамките на искането на Анкара за неговата екстрадиция, каза още Байдън.

Американският вицепрезидент съобщи, че Турция е предала много нови материали по случая по време на сегашната му визита.

„Пристигналата с мен делегация от експерти сега проучва уликите и доказателствата за предаване в съда по всички правила. Никой в САЩ, нито президентът, нито който и да е друг, не може да вземе решение за екстрадиция. Само съд може да екстрадира престъпник“, каза Байдън.

Ердоган на свой ред припомни, че съществуват редица двустранни споразумения със САЩ, които изискват екстрадирането. „Според тези споразумения човек като Гюлен най-малко следва да бъде задържан и временно поставен под арест. Но засега той е на свобода и продължава своята дейност“, посочи турският президент.

Турският премиер Бинали Йълдъръм пък заяви, че искрените изявления на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън са от голямо значение за турското правителство и турския народ, предаде Ройтерс.

Използвани са материали на БТА