Президентът на САЩ Джо Байдън почете днес загиналите във войните американски военнослужещи с полагане на венец на Националното гробище в Арлингтън, щата Вирджиния, предаде Асошиейтед прес.

Днес в Съединените щати отбелязват Деня на паметта, на който се отдава почит на американските военни, загинали във въоръжени конфликти.

На церемонията пред Гроба на незнайния воин освен президента присъстваха още първата дама Джил Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф.

Снимка: EPA

В словото си Байдън защити американската демокрация, която определи като "несъвършена" и призова за повече работа за постигане на обещаното от "най-големия експеримент" в световната история. Той наблегна на правото на гласуване, свободата на словото и усилията за коригиране на икономическите и расови различия, отбелязва Ройтерс.

Снимка: EPA

Президентът на САЩ предупреди, че демокрацията е изложена на опасност в страната и чужбина, заплашена от авторитарни сили, които обаче не назова.

"Демокрацията е повече от форма на управление, това е начин на съществуване, начин на виждане на света. Демокрацията означава управление на народа", каза Байдън в речта си.

Снимка: EPA

Вчера той говори пред роднини на загинали войници и военни ветерани в Ню Касъл, щата Делауер, а преди това присъства на възпоменателна литургия за сина си Бо Байдън - военен ветеран, който почина на същия ден преди шест години от мозъчен тумор.

Снимка: EPA

Миналата година Байдън, тогава още кандидат-президент, избра Деня на паметта, за да направи първата си обществена изява, след като два месеца по-рано пандемията от новия коронавирус затвори страната.