Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха среща преди форума на Г-20 в Бали. Това е първата им среща, откакто Байдън беше избран за президент, предава Ройтерс.

„Като лидери на нашите две нации споделяме отговорност да покажем, че САЩ и Китай могат да преодолеят разликите и да спрат превръщането на съревнованието в конфликт, както и да намерят начин да работят заедно по глобалните предизвикателства, изискващи съвместни действия“, коментира Байдън.

Вашингтон и Пекин имат значителни разногласия по редица търговски въпроси, спазването на човешките права, както и войната в Украйна. Според Си Дзинпин моментните отношения между двете държави не са в техен интерес.

„Нужно е да начертаем правилният курс на отношенията между Китай и САЩ. В бъдеще трябва да намерим правилната посока на двустранните отношения и да ги развием“, коментира Си Дзинпин, който наскоро беше преизбран като лидер Комунистическата партия на Китай.

Двамата лидери изразиха надежда за подобряване на двустранните отношения.

„Светът очаква Китай и САЩ да се справят с отношенията си“, допълни китайският лидер. През последните месеци основното напрежение между САЩ и Китай се породи заради Тайван.