Бившият президент на САЩ Джими Картър заяви, че е готов да пътува до Северна Корея от името на правителството на Тръмп, за да помогне за намаляване на напрежението, съобщи днес на сайта си "Ню Йорк таймс"

"Бих заминал", казва 93-годишният Картър за вестника, запитан по време на интервю в ранчото му в Плейнс, Джорджия, дали е време за нова дипломатическа мисия и дали той би изпълнил такава мисия за президента Тръмп, предаде Ройтерс.

Картър, демократ, който беше президент от 1977 до 1981 г., добавя, че е разговарял на тази тема с президентския съветник за националната сигурност Макмастър, но досега получавал отрицателни отговори.

Описвайки севернокорейския лидер Ким Чен-ун като непредвидим, Картър изразява опасение, че ако той реши, че Тръмп ще действа срещу него, може да предприеме изпреварващо действие.

"Смятам, че той вече разполага с модерно ядрено оръжие, с което може да унищожи Корейския полуостров и Япония, и някои от нашите прилежащи територии в Тихия океан, дори части от континента ни", посочва Картър.

В средата на 90-те години на миналия век бившият американски президент пътува до Пхенян въпреки възражения от президента Бил Клинтън и постигна сделка с Ким Ир-сен, дядото на сегашния севернокорейски лидер, припомня Ройтерс. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!