Джихадисти от „Ислямска държава” планират да преминат през България към вътрешността на Европа, за да организират атентати в държавите, които са част от коалицията срещу групировката. Това обяви в четвъртък турското разузнаване, цитирано от вестник „Хюриет”.

Издадено бе предупреждение за полицията и жандармерията в южната ни съседка, където се смята, че са преминали отстъпващите от Кобане (Северна Сирия) терористи. Бойците може да планират въоръжени или бомбени нападения в Анкара и Истанбул срещу дипломатически мисии на държавите, включени в антиислямската коалиция, според данните на турското разузнаване.

Кюрдските военни си върнаха контрола над Кобане на 26 януари след повече от четири месеца борба срещу ИД, настъпила през септември 2014. В тяхна помощ се включи водената от САЩ коалиция, която осъществяваше въздушни атаки над града.

На 3 февруари националното разузнаване на Турция в съобщение до органите на реда съобщи, че около 3000 джихадисти на „Ислямска държава” от Сирия и Ирак се намират в региона и планират да навлязат в Турция, по-специално в Хатай, Адана, Акара и Истанбул.

Твърди се още, че някои от тях, включително лидери, отговорни за планирането на атентатите, вече се намират в Турция и се крият в жилища на терористичната организация.
Сирийски и палестински граждани – на възраст между 17 и 25 години, са влезли в Турция под прикритието на бежанци и планират да навлязат навътре в Европа през България, за да атакуват държавите членки на антиислямската коалиция.

Разузнаването предупреди, че определянето на идентичността и местонахождението на джихадистите е трудна задача. Зона на турско-сирийската граница в югоизточната провинция Шанлъурфа беше определена за „забранена военна зона”. Губернаторът на провинцията обясни забраната с мярка за осигуряване сигурността на гражданите и за да се избегнат заплахи.

Изпълнявайки предупреждението на разузнаването, при дистанционно детониране на бомба, бяха ранени трима полицаи на 13 февруари, припомня „Хюриет”.

Турция отдавна е критикуван от международната общност за толериране на чуждестранните бойци, преминаващи през нейната територия, за да се присъединят към ИД в Сирия. През втората половина на 2014 Турция увеличи своето сътрудничество в разузнаването с европейските страни, както и наложи забрани за пътуване на няколко хиляди чуждестранни физически лица.

Турция депортира 1056 чужденци и наложи забрани за пътуване на 7833 души, като част от усилията за спиране на набирането на джихадисти в Сирия и Ирак, отчете по-късно шефът на разузнаването.

Кунева иска поправки в НК до края на март

В същото време на министерска среща във Вашингтон за справяне с т.нар. „чуждестранни бойци“ вицепремиерът Меглена Кунева изтъкна необходимостта от засилено регионално сътрудничество за противодействие на екстремизма и посочи като добър пример сътрудничеството между България и Турция, предаде пресцентърът на МС.

Пред журналисти Кунева коментира, че е необходимо България да приеме поправките в Накaзaтелния кодекс, които гарантират по-сурови наказания за лица, свързани с терористични организация. Вицепремиерът посочи, че разбира аргументите срещу законови изменения на парче, но предвид високата степен на терористична заплаха за европейските страни защитата е по-важна. По думите й, до края на март е добре поправките в НК, засягащи състави за терористична дейност, да бъдат приети.