Напрежението в Ормузкия проток расте, след като Иран задържа два танкера снощи – един под британски и един под либерийски флаг. Великобритания заплаши със сериозни последици.

Британският танкер е задържан от военноморските сили на Иран заради "неспазване на международното морско право", съобщи Техеран. На борда му има 23-ма души екипаж.

Иран вече започна разследване на предполагаем сблъсък с ирански риболовен кораб. За кратко е задържан е и втори танкер "Месдар", плаващ под либерийски флаг, който вече е възобновил първоначалния си курс.

Британският външен министър Джереми Хънт обясни, че това е напълно неприемливо. „Не търсим военни възможности, а дипломатически начин за разрешаване на ситуацията. Но ще има сериозни последствия, ако това не стане бързо”, допълни той.

Британското МВнР извика в Лондон иранския шарже д'афер във връзка със задържането от Иран на петролния танкер под британски флаг "Стена имперо", предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Иранският шарже д'афер бе извикан във външното министерство на Великобритания във връзка със задържането на британския танкер в Ормузкия проток", заяви пред ТАСС представител на министерството, който не назова иранския дипломат.

По-рано днес германското външно министерство отправи призив за освобождаване на танкерите. „Това е неоправдана намеса в гражданското корабоплаване, която допълнително усложнява и без това напрегнатата ситуация", изтъква министерството в изявление.

Франция също призова иранските власти в най-кратък срок да освободят задържания от тях петролен танкер под британски флаг "Стена Имперо", предаде Франс прес.

"Призоваваме иранските власти да освободят в най-кратък срок танкера и неговия екипаж и да спазват принципа за свобода на корабоплаването в Залива", посочва в изявление френското външно министерство.

Министерството изразява своето голямо безпокойство във връзка със случая и отбелязва, че подобни действия вредят на необходимия процес по намаляване на напрежението в региона на Залива.

"Ние решително осъждаме това (действията на Иран) и изразяваме пълната си солидарност с Великобритания", се казва в изявлението, цитирано от БТА.