Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис намекна за засилващи се притеснения за дейността на Русия в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

"Ще разговаряме с Русия дипломатично", подчерта Матис. "Ще правим това където е възможно, но ще се наложи да се противопоставим на Русия, когато това, което те правят противоречи на международния закон или нарушава суверенитета на други страни", добави той.

"Например, изпращането на каквито и да било оръжия от друга страна би било нарушение на международните закони", заяви Матис.

Снимка: Reuters

По време на пресконференцията с министъра на отбраната, най-високопоставеният американски офицер в Кабул генерал Джон Никълсън пък намекна, че Русия въоръжава талибаните.

Генералът не съобщи конкретни данни за руското участие в конфликта в Афганистан, но заяви, че няма да оспори, че Москва осигурява оръжие на талибаните.

Други представители на САЩ вече са обвинявали Русия, че оказва подкрепа на талибаните.

Генерал Никълсън обаче е първият, намекнал публично, че тази подкрепа може да включва и оръжия, отбелязва АП.

Той допусна още, че предвид "майсторското" планиране на убийството на над 140 афганистански войници във военна база, е възможно за него да е отговорна базираната в Пакистан мрежа Хакани. Талибанското движение пое отговорност за нападението, припомня АП.

Снимка: Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис се срещна с президента Ашраф Гани и други високопоставени лица само часове, след като министърът на националната отбрана на Афганистан Абдула Хан Хабиби и началникът на генералния щаб на въоръжените сили Кадам Шах Шахим подадоха оставки заради масовото убийство в базата.

Снимка: Reuters

По-рано днес високопоставен военен от САЩ, пожелал анонимност, заяви пред медиите в Кабул, че Русия осигурява картечници и други оръжия, които талибаните използват в провинциите Хелманд, Кандахар и Урузган. Москва отрича да осигурява подобна подкрепа на талибаните и заявява, че контактите с талибаните са ограничени до опазване на сигурността и подтикване на религиозните фундаменталисти да се помирят с правителството. Русия предлага и да се облекчат глобалните санкции срещу талибански лидери, които покажат склонност към сътрудничество, отбелязва АП.

Снимка: Reuters

Неотдавна ген. Джон Никълсън, най-високопоставеният американски военен в Кабул, заяви пред Конгреса, че се нуждае от още няколко хиляди войници, които да подкрепят афганистанските сили за сигурност в стремежа им евентуално да се борят самостоятелно срещу талибанските бунтовници.

Матис предрече, че 2017 г. ще е още една трудна година за афганистанските сили, които се борят с талибаните.