Жител на САЩ съди организаторите на лотарията Powerball и поиска да му платят 340 млн. долара, съобщи изданието „Пийпъл“.

Делото Powerball беше заведено от 60-годишния Джон Чийкс от Вашингтон, окръг Колумбия. На 7 януари мъжът открива, че наборът от числа, които е избрал, е обявен за печеливш на уебсайта на лотарията. Чийкс отишъл да получи наградата, но му казали, че е станала грешка, предава БГНЕС.

Компанията, която поддържа уебсайта на вашингтонския клон на Powerball, контрирала, че числата са тестови числа и случайно са съвпаднали с набора на Чийкс. Освен това му обяснили, че числата се появили на сайта в деня преди тегленето, а по време на играта се е появила съвсем различна комбинация.

Въпреки това адвокатите на американеца казаха, че тъй като наборът от числа на техния клиент е съвпаднал с публикацията в сайта, той „има право на целия наличен джакпот към този момент“.

Освен това адвокатите посочиха подобен случай в Айова. Там на притежателя на билета беше изплатена печалбата след същата грешка, но сумата е била от няколкостотин долара.

По-рано в САЩ неизвестен победител от лотарията Mega Millions загуби 36 милиона долара, след като не се появил да си прибере късмета. Билетът, закупен през август 2023 г., беше анулиран шест месеца по-късно.