Семейство, което отпътувало на едноседмично пътешествие, се върна 16 години по-късно. Джейн и Клив Грийн потеглят от Източен Уелс през юли 1998 година. Двойката посещава 51 страни и изминава 15 хиляди морски мили. Двамата живеят само със 130 лири на седмица, а за да изкарат допълнително прехраната си, разменят вещите си за други, разказва "Дейли мейл".

Пътуването на двойката пенсионери започва като кратко плаване до Ирландия и Испания, а по-късно се превръща в околосветско приключение.

От Испания семейството отпътува за островите Кабо Верде и през Тихия океан стига до Барбадос, а след това и до Карибите. После двамата авантюристи се отправят към източното крайбрежие на Съединените щати и акостират в Ню Йорк.

След като минават през Канада, те се връщат назад към Панамския канал, прекосяват Атлантическия океан към Австралия, плават през югоизточна Азия, Индия и Суецкия канал към Средиземноморието, където прекарват последните две години.

Най-добрата размяна на стоки, която осъществяват, е за един сутиен на госпожа Грийн, срещу който получават цял чувал със свежи плодове и зеленчуци на малък остров до Фиджи.

„Местното племе не говореше английски, така че беше трудно да се разберем с какво можем да търгуваме. Внезапно една от жените вдигна блузата си и показа гърдите си и тогава разбрах, че й трябва сутиен. Дадох и един от моите, а в замяна заминахме с достатъчно плодове и зеленчуци за един месец напред” спомня си жената.

Двойката споделя, че нито веднъж не са имали спор на борда на лодката. За сметка на това са имали близки срещи с костенурки, скатове, орангутани в Борнео, варани в Индонезия и са плували с тюлени.

Преди седмица пристигат обратно в Уелс „Имахме уникалния късмет да видим нашата планета по този невероятен начин. Дори не възнамерявахме да обиколим света. Отивахме до някое място и после чувахме за друго място от други пътешественици и тръгвахме натам, и така в продължение на 16 години”, споделят пътешествениците.

Най-големият кошмар по време на пътешествието е когато мислят, че лодката им е преследвана от сомалийски пирати. Но се оказва, че става въпрос за рибарска лодка от Еритрея, на борда на която има мъж със сериозна рана на крака. Госпожа Грийн успява да помогне на пострадалия, тъй като преди да се пенсионира е работила като медик.

Семейство Грийн пристига у дома след 16 години, един месец и два дни отсъствие. „Хубаво е да видим отново семейството и приятелите си и сме обещали да прекараме няколко месеца да ги опознаем отново”, казват авантюристите. Ексцентричното семейство вече планира следващото си пътешествие из Европа.