На 15 април 2019 г. светът застина в ужас заради бушуващия в катедралата „Нотр Дам“ пожар. Благодарение на усилията на огнеборците Парижката Света Богородица беше спасена.

Тогава президентът Еманюел Макрон обеща скоростна реставрация в рамките на пет години.

Докъде стигнаха усилията? Това лято се очаква да завърши първият етап – обезопасяването на катедралата.

Това включва премахването, парче по парче, на 500 хиляди тръби от стомана от повреденото при пожара старо скеле с общо тегло 500 тона.

Продължава също така укрепването на каменните сводове.  Предстои и покриването на зейналата дупка на мястото на кулата-стрела с нещо като гигантски чадър.

В операцията участват близо 200 души. Едва на следващ етап ще започне същинската реставрация.

Досега за нея са събрани общо 833 милиона евро от 340 хиляди дарители от целия свят.

Снимка: Reuters

Французите посочват пожара в „Нотр Дам“ като едно от най-разтърсващите събития на 21 век, заедно с атентатите от 11 септември 2001г. в Съединените щати и с атентатите в Париж от ноември 2015 г.

В деня на пожара за последен път те са уселити чувство на национално единство, сочат проучвания.

Огънят пламва малко преди 7 вечерта. След час пред очите на милиони хора по света, които следят в реално време битката с пожара в Париж, се срутва кулата-стрела – 750 тона олово и дърво.

В онази нощ президентът Еманюел Макрон трябва да вземе мигновено решение, когато му съобщават, че до половин час двете лицеви кули на катедралата могат да се срутят. Рискът се оправдава и всички пожарникари излизат живи след 15-часовата битка с огъня.

Дори и да не е напълно възстановена, „Нотр Дам“ отново ще приема публика през 2024 г., когато Париж ще е домакин на следващите Олимпийски игри.

Близо половината от даренията за катедралата идват от най-богатите французи – Бернар Арно, шеф на най-голямата компания в света в областта на лукса и бизнесмена Франсоа Пино, съпруг на актрисата Салма Хайек.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!