Руската Федерална служба за сигурност разпространи видеозапис от ликвидирането на двама души от една средноазиатска бивша съветска република, които се готвели да извършат терористични актове в Русия, предаде ТАСС.

На видеото се виждат компоненти за изготвяне на взривно вещество. Предполагаемите терористи се укривали в частен дом във Владимирска област, а единият държал в ръката си автомат Калашников.

В съобщението на ФСС по този повод се казва, че при опит за задържане и в резултат на военно стълкновение нейни агенти са "неутрализирали двама граждани на страна от Централна Азия, оказали активна въоръжена съпротива". Двамата били родени съответно през 1991 и 1987 г. Няма пострадали сред служителите на ФСС.

На 11 април председателят на Националния антитерористичен комитет на Русия и директор на ФСС Александър Бортников съобщи, че само през изминалата година в Русия са били предотвратени 16 терористични града в девет големи града - Москва, Санкт Петербург, Красноярск, Екатеринбург, Тула, Уфа, Сочи, Новосибирск и Нижни Новгород.

Нерядко участници в неутрализираните групи били граждани на страни от Общността на независимите държави (в която влизат бивши съветски републики), пристигнали в Русия с потоците от трудови мигранти.

Били са ликвидирани 46 клетки на международни терористични организации. Анализът сочи, че основното ядро на терористичните групи са граждани на страни от ОНД, преминали подготовка и участвали в бойни действия в Сирия и Ирак.

След пристигането си в Русия тези мигранти започвали да вербуват за своите цели хора от имигрантските среди с цел да ги използват като извършители на атентати в руските региони, посочи Бортников.