Трима души са загинали, няколко са в критично състояние, а десетки са били ранени при сблъсъка на два влака край чешкия град Пилзен, пише чешкият портал "Новини".

Снимка: Twitter / HZS Plzeňského kraje

Според уебсайта на Чешките железници произшествието е станало около 8 ч., когато експресният влак, пътуващ от Мюнхен до Прага, се е сблъскал с друг пътнически влак.

По информация на чешкия министър на транспорта машинистът на експресния влак е преминал при знак "Стоп", което е довело до инцидента в близост Домажлице. При сблъсъка са загинали машинистите на двете композиции и един пътник.

На мястото са изпратени полицейски екипи, пожарникари, както и три хеликоптера, които помагат в спасителната акция.

Снимка: Twitter / HZS Plzeňského kraje

"Тридесет и един от ранените са извън опасност за живота, те имат леки наранявания. Четирима души са откарани в травматологичен център, като двама от тях за съжаление са починали", съобщава говорителят на спасителната служба Мариа Свободова.

Тъй като единият от влаковете е пътувал по международна линия, сред ранените има и няколко чужденци, но няма данни за пострадали българи.

Посолството ни в Прага остава в постоянен контакт с чешките власти и е в готовност да окаже съдействие.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Прага на телефони:

00420 222-212-011; 222-211-258; 222-211-259 и дежурен мобилен телефон в извънработно време: 00 420 774 790 991, както и на е-mail: embassy.prague@mfa.bg; bulvelv@volny.cz.