Най-малко двама души загинаха, а други 10 бяха ранени по време на протести във венецуелския щат Лара, съобщи на пресконференция губернаторът на региона.

Демонстрантите са нападнали полувоенни въоръжени групи, подкрепящи правителството, а те отвърнали със стрелба. Един от убитите е бил прострелян с 11 куршума.

От началото на месеца Венецуела преживява остра политическа криза, откакто решение на Върховния съд даде на президента Николас Мадуро правомощия да управлява, заобикаляйки парламента. Впоследствие решението беше отменено.

Ситуацията се изостри и от забраната на един от лидерите на опозицията, Енрике Каприлес, да се кандидатира за изборна длъжност за 15 години.

Президентът Мадуро беше замерян с яйца и камъни при пристигането си от Куба в градчето Сан Феликс, съобщи Ройтерс. Телевизионни кадри показаха как към кортежа на президента в открит автомобил, заобиколен от телохранители, летят различни предмети. Излъчването веднага беше преустановено.

Председателят на парламента и опозиционни депутати призоваха в „Туитър“ за предсрочни избори, изтъквайки, че народът на Венецуела не желае Мадуро и неговата диктатура.