Двама българи и афганистанец бяха осъдени на доживотен затвор заради организиран трафик на хора и непредумишлено убийство на 71 мигранти преди близо 4 г. Присъда получи и четвърти българин, който ще може да излезе най-рано след 30 г. от затвора. Осъдените са Методи Георгиев, Венцислав Тодоров и Ивайло Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на процеса роднините на обвиняемите в Лом бяха убедени, че е станала грешка и те са невинни. Преди година обаче четиримата обвиняеми за трафик на мигранти получиха присъда от 25 години затвор. Прокурорът обжалва и поиска по-тежко наказание.

Днес апелативният съд в Сегед прие аргументите. Тримата подсъдими няма да имат правото да бъдат предсрочно освободени. Присъдите са окончателни и не подлежат на обжалване. 

През август 2015 г., в разгара на миграционната вълна в Европа, жертвите платили на трафикантите да ги транспортират през Унгария по т. нар. Балкански маршрут. Те били вкарани в херметично затворен хладилен камион за превоз на замразени стоки.

Престъпниците не пожелали да спрат и да отворят хладилното отделение от страх да не бъдат заловени. След като отбили по магистрала в Австрия, изоставили камиона, в който 71 души били починали от задушаване.

Въпреки че камионът е открит на австрийска територия, съдебният процес се водеше в Унгария, тъй като съдебномедицинските експерти установиха, че жертвите са били мъртви още в Унгария.

Мигрантите са били от Сирия, Ирак и Афганистан. Сред тях е имало жени и деца. Това е най-тежкият подобен случай на Балканите и Централна Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!