Двама български граждани са били задържани в Белгия в момент на кражба на метали от релсите на железниците, предаде БТА, цитирайки информация на местната полиция.

Те били забелязани при полицейска операция по издирването на изчезнал човек от вертолет. При задържането им в тях били намерени проводници, както и всички необходими средства за кражбата на медни изделия.

Уточнява се, че за тези двама българи белгийската полиция разполага с регистрации за предишни подобни прояви.

Други двама български граждани с чисто минало в Белгия са били осъдени условно за кражба от къща в южния град Нивел, съобщават местни медии. Престъплението е извършено през декември.

Алексей и Никола се промъкнали в частния имот и взели накити, мобилни телефони, таблет и парфюми. Те били заловени в непосредствена близост до местопрестъплението от полицейски патрул. До произнасянето на съда двамата са били задържани, като пред съдията са обещали да напуснат Белгия. Уточнява се, че повече те няма да имат правото на условно освобождаване в страната.

Подсъдимите заявили, че пристигнали в Белгия, за да търсят работа. Отбелязва се, че често престъпници като тях давали подобно обяснение при разпит. Присъденото наказание с отложено изтърпяване е една година затвор.