Нападение на расистка основа шокира Италия. 23-годишна атлетка пострада, след като беше уцелена с яйце в окото. Пострадалата е Дейзи Осакуе. Тя е от нигерийски произход, но от дълги години живее в Италия.

Дейзи държи рекорда по хвърляне на диск в групата до 23 години. Пред медиите тя изрази своята убеденост, че е била атакувана заради цвета на кожата си.

Инцидентът станал близо до Торино. По Дейзи Осакуе било хвърлено яйце от кола, която минавала край нея.

„Направиха го нарочно, нападнаха ме заради цвета на кожата ми. В миналото са ме обиждали заради моя произход, но досега никога не са ми посягали физически”, каза Дейзи.

Случаят предизвика реакцията на италианското правителство, което изрази пълна солидарност с атлетката и заяви, че подобни атаки на расова основа са неприемливи и нямат място в Италия.

За щастие, атлетката не е пострадала сериозно.

Италия е сред страните, които са най-тежко засегнати от бежанската криза. През последните пет години там са пристигнали около 700 000 мигранти. Повече от една пета от тях са подали молби за убежище. Растящото обществено недоволство доведе до влизането на крайнодясната формация "Северна лига" в настоящото правителство.

И към другия случай на насилие, който предизвика вълна от реакции във Франция. Преди ден момиче беше сексуално нагрубено на улицата, а в опит да се защити – и ударено от непознат мъж.

В социалните мрежи кметицата на Париж Ан Идалго написа:

"Пълна солидарност! Благодаря ви, Мари Лагер, за вашата смелост. Стоп на насилието срещу жените”.

Друг потребител предложи следващият закон срещу насилието да се нарича "Законът Мари" в чест на Мари Лагер, която се държа мъжки срещу насилник на улицата.

Инцидентът става дни преди парламентът да приеме нови санкции за агресия на улицата. Глобите са обида ще са между 90 и 750 евро.