Два корабa – британски и аржентински, са изследвали днес със сонарни апарати зоната, където аржентинската подводница "Сан Хуан" изчезна на 15 ноември заедно с 44 души екипаж. Това съобщиха аржентинските военноморски сили, цитирани от Франс прес.

"Британският океанографски кораб "Протектор" и аржентинският военен кораб "Ла Архентина" са в зоната на издирване и са огледали морските дълбини със сонари", се казва в комюникето.

Загубата на подводницата предизвика съдебно разследване за търсене на възможни неправомерни действия, за да бъде установено кой е отговорен.

Уволнени бяха няколко висши офицери, сред които командващия на Военноморските сили Марсело Едуардо Иполито Срур.

Аржентинските ВМС изгубиха всякаква надежда да открият оцелели и са се съсредоточили към издирването на плавателния съд, който беше изпратил сигнал, че се е справил с повреда на батериите по време на последната си връзка с базата.

Анализите на "хидроакустичната аномалия", засечена в района, където се е намирала аржентинската подводница "Сан Хуан" в деня на изчезването си, е с характеристиките на експлозия, съобщи аржентинският военноморски флот.

(БТА)