Премиерът на Черна гора Душко Маркович заяви, че е благодарен на американския президент Доналд Тръмп, който в края на май го избута на срещата на НАТО в Брюксел, за да се добре до генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

В интервю за портала „Политико” Маркович казва, че благодарение на този случай Черна гора е станала известна на цялата планета.

Политико отбелязва, че Тръмп е налетял на една от най-символичните възможни цели - лидера на малка балканска страна, която на собствен риск е решила да стане член на НАТО въпреки натиска от страна на Русия и въпреки че Тръмп е първият американски президент от Втората световна война, който е поставил под въпрос бъдещето на НАТО.

Маркович обаче казва, че в някаква степен е благодарен на Тръмп за реакцията му, която по думите му е станала известна на цялата планета и сега целият свят знае за Черна гора.

"Преди инцидента се срещнах с президента Тръмп, ръкувахме се, разговаряхме, благодарих му за подкрепата на САЩ за нашата страна. Този инцидент няма никаква връзка директно с мене като премиер на Черна гора, защото бях с група лидери, а Тръмп просто искаше да се приближи до Столтенберг и да бъде до него, това е", уточни Маркович.

Черногорският премиер каза, че повечето медии характеризираха стореното от Тръмп като блъскане, но за него това е само безобиден инцидент.

В отговор на въпроса тревожи ли го поведението на Русия Маркович заяви, че това поведение не е демократично. "Поведението им не съответства на цивилизованите политически стандарти, но няма да ни спре по нашия път", каза черногорският премиер.