Алжирски салафитски лидер призова сънародниците си да не празнуват Нова година, предаде АФП. Според Абделфатах Хамадаш Нова година е празник на неверниците и продажниците.

Салафитският лидер води кампания за забрана на алкохола и на банските костюми по плажовете в Алжир. Неотдавна той призова правителството да осъди на смърт и да екзекутира писателя и журналист Камел Дауд заради вероотстъпничество.

Сега според Хамадаш не бива да се позволява в Алжир да се изпращат поздравителни есемеси по повод Нова година, нито да се продават и купуват традиционните новогодишни сладкиши.

Салафитския лидер припомни, че християните не празнуват празниците на мюсюлманите, така че мюсюлманите не трябва да празнуват Нова година по грегорианския календар, който се използва и в редица мюсюлмански страни.

Абделфатах Хамадаш призова правителството на Алжир да приемат мюсюлманския календар - хиджра или егира. Той започва с преселването на пророка Мохамед, преследван от противниците си от Мека в Медина през 622 г. Думата хиджра или егира означава именно преселване.

„Християните не празнуват нашите празници”, заяви салафитският лидер.