Едно от многото наследства, оставени от кралица Елизабет II, са нейните дрехи. Стилът ѝ и безпогрешният подбор на тоалети за всяко едно събитие показва как дрехите на кралицата могат да сплотят цяла една нация. 

За цялото си над 70-годишно управление британският монарх нито за миг не се отклони от вроденото си и фино разбиране за характера, който всеки един тоалет носи. 

Стойността на модата и създаването на имидж преди това е изследвана с положителни резултати и от бащата на Елизабет - крал Джордж VI. В мисията си да си възвърне общественото доверие, след като брат му Едуард VIII абдикира, за да се ожени за два пъти разведената американка Уолис Симпсън, той кани дизайнера Норман Хартнел да разгледа колекцията от произведения на изкуството на Бъкингамския дворец. 

Кралят тогава поръчва за съпругата и дъщерите си рокли от Викторианската епоха.

Тоалетите Елизабет II

След смъртта на баща й през 1952 г., възкачването на кралица Елизабет II на трона донесе със себе си бързата необходимост да успокои своя народ. Тогава тя заблестява като бласкава и харизматична особа, за да покаже на политиците, международните държавни глави и поданиците, че е най-подходяща да поеме управлението на Великобритания. 

Бележки от “Royal Collection Trust” разкриват, че Хартнел е представил девет различни дизайна за роклята за коронацията ѝ, след това младата Елизабет е избрала неговото осмо предложение. Рокля, украсена с триизмерни бродерии, зашити перли, диамантени и златни мъниста.

Тоалетите Елизабет II

Така Елизабет успява да привлече цялото обществено внимание върху себе си и да запише в историята на страната един от най-великите моменти на червения килим. 

Кралицата през целия си живот така и не се поддава на ексцентричните модни тенденции, а вместо това очертава своя почерк чрез облеклото си. 

По този начин Елизабет никога не пропуска възможността да предаде на публиката си послание за надеждност, стабилност и непоколебимост.

Разбира се, през годините тя винаги е взаимствана от модата в частта за по-вталените сака и рокли както и по-късите поли, роклите без ръкави, шапките и цветните нюанси. 

Тоалетите Елизабет II

С течение на времето Елизабет успява да се утвърди като майстор в избирането на точната рокля или костюм спрямо повода. Едва ли някога ще забравим нейните цветни шапки в лилаво, оранжево и червено. Това, което почти не се виждаше определено беше бежовият цвят.  

В мемоарите си един от кралските шивачи Харди Еймис пише: „Стилът е много по-задоволителен от шика. Стилът има сърце и зачита миналото; шикът, от друга страна, е безмилостен и живее изцяло за настоящето."

Стилът също така съпровожда голяма част от управлението и, работейки с Анджела Кели, която е нейният доверен личен асистент и съветник по облекло, Елизабет създава един безспорен собствен стил. 

Тоалетите Елизабет II

За пътувания в чужбина тоалетите на Елизабет са направени така, че едва доловимо да се подчертаят обичаите и културата на приемащата нация.

Белите ръкавици понякога се сменят няколко пъти на ден, а шапките винаги са точният цвят, който се съчетава с предпочитаните ѝ обувки със среден ток Rayne или Anello&Davide. Цялата тази феерия от добре подбрано облекло винаги е перфектно допълнена от нейната кожена чанта от Launer.

Тоалетите ѝ са били регистрирани по имена и каталогизирани според това къде ги е носила и кого е срещала. Това е и причината хората да помнят с какво облекло е била в дадения момент. 

Когато Елизабет беше сред конете си, нейното облекло винаги е в неутрални цветове. Ботушите и водоустойчивите дрехи винаги ще бъдат допълнени с характерния копринен триъгълен шал. 

Докато беше в замъка Балморал в Шотландия за семейни празници и официални събития, кралицата с гордост носеше кариран шал, запазена марка на нейният пра-пра дядо принц Албърт. 

Така кралица Елизабет II успява за целия си живот да остави един ярък отпечатък в историята на модата.