Властите в Берлин обявиха, че зачестилите случаи на дребна шарка са били проследени и са довели до неваксинирани бежанци. Поне два от случаите обаче са дошли от САЩ, предаде „Гардиън”.

Д-р Дирк Вебер от държавния център по здравеопазване заяви, че една жена и вероятно дете са били в контакт с болни от морбили по време на пътуване в Съединените щати.

След като на 6 февруари официални данни на американското правителство показаха, че 121 души са се разболели при бум на шарка в Северна Америка, отново се разгорещи спорът за ваксинирането, отричано от някои родители.

Случаите са от 17 щата и Вашингтон, като голям брой от тях са свързани със заразяване в увеселителния парк „Дисниленд” в Калифорния.

В сряда представители на здравните власти в Сан Франциско заявиха, че хиляди жители, които използват транспортната система BART може също да са били изложени на заразата заради заболял служител на компанията LinkedIn.

Случаи на дребна шарка са регистрирани и в Мексико, като в някои от случаите то може да доведе до смърт.

Берлин е регистрирал 468 случая на заболяването за тази година, което е повече от случаите за Германия за цялата 2014 г.

Морбили се разпространява лесно в германската столица, тъй като нивата на имунизации сред хората над 45 са ниски.

В САЩ в момента се водят сериозни спорове за ваксините, след като в страната започнаха да се завръщат отдавна забравени болести. Все повече родители отказват да ваксинират децата си, което води до рязко повишаване на заболяванията. Някои щати дори обмислят да върнат задължителните имунизации.