36-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, се събужда внезапно, докато лежи на операционната маса, а лекарите се подготвят да извадят сърцето му, за да го трансплантират на човек в нужда.

Томас Хувър е приет в болница в американския град Ричмънд през октомври 2021 г. след свръхдоза наркотици. Докторите установяват, че надежда за живота му няма и плануват да отстранят органите му за трансплантации.

Но след като Хувър е упоен и насочен към операционната зала, сестра му Дона забелязва нещо необичайно - брат ѝ е отворил очите си.

„Сякаш искаше да ни уведоми, че все още присъства сред нас“, коментира тя пред New York Post. Лаконичното обяснение на лекарите било, че реакцията е просто телесен рефлекс, потрепване.

„Той се раздвижи, след това размахваше, а когато отидохме при него, видяхме, че е облян в сълзи. Той плачеше“, разказва медицинската сестра Наташа Милър.

Двама от лекарите веднага решили да отменят процедурата.

 

Според медицинската сестра служител на организацията за донорство на органи Kentucky Donor Affiliates (KODA) помолил лекарите обаче да продължат.

„Той каза на моя ръководител, че трябва да намери друг лекар, който да извърши процедурата“, посочва Наташа Милър.

Томас със сестра си Дона. Снимки: ladonnarhorer/TikTok

От KODA отричат ​​някога да са инструктирали лекари да извършат подобна намеса срещу жив човек.

 

Въпреки това Николета Мартин, която работи за организацията и е имала достъп до документите на Хувър, противоречи на твърденията.

„Донорът се събуди по време на сърдечна катетеризация. Той започна да се върти на масата“, посочва тя.

През септември 2024 година Мартин решава да разкрие случилото се в писмо до комисия в САЩ, която да проведе изслушване и да разследва организациите за доставяне на органи.

„Посветих целия си живот на донорството и трансплантацията на органи. За мен е много страшно това, че няма защита на донорите“, казва Мартин.

Томас Хувър. Снимки: ladonnarhorer/TikTok

В деня на предвидената на Томас операция Николета Мартин не е назначена в операционната зала, но тя смята, че може да бъде призована. Така започва да преглежда бележките по случая от по-рано през деня. Жената започва да се тревожи, когато прочита, че донорът дава признаци на живот, когато лекарите се опитват да изследват сърцето му.

„Това е най-лошият кошмар на всеки, нали? Да си жив по време на операция и да знаеш, че някой ще те разреже и ще извади части от тялото ти? Това е ужасяващо“, коментира още тя, цитирана от NRP.

Томас Хувър оцелява след изпитанието.

Днес живее със сестра си, която полага грижи за него. След приетата свръхдоза мъжът има затруднения при говорене и ходене.

Все още не е ясно дали лекарите, които са обявили мозъчната му смърт, ще понесат последствия.

По случая с Томас Хувър се води разследване.

Снимки: ladonnarhorer/TikTok

„Това е ужасяваща история. Мисля, че тя трябва да бъдат проследена внимателно“, казва д-р Робърт Труг, професор по медицинска етика, анестезия и педиатрия в Медицинското училище в Харвард, който работи като лекар в Бостънската детска болница.

Някои критици на системата за доставяне на органи коментират, че не са били напълно изненадани от обвиненията. С повече от 103 000 души в списъка на чакащите за трансплантации, организациите за осигуряване на органи са под огромен натиск да увеличат броя на получените органи и да спасят повече животи. Освен това продължава дебат за това как пациентите се обявяват за мъртви.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK