Президентът на САЩ Доналд Тръмп отвърна с шега на въпрос за неговото твърдение, че бившият президент Барак Обама е използвал информация от подслушването му по време на предизборната кампания миналата година. Тръмп беше запитан за това по време на съвместната пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

"Поне имаме нещо общо, може би!", пошегува се Тръмп, намеквайки за подслушването от Националната агенция за сигурност на мобилния телефон на Меркел по време на администрацията на Обама преди четири години.

Шегата беше приета, със забавяне, от спорадичен смях от журналистите, докато Меркел остана невъзмутима, концентрирана върху записките си на катедрата пред себе си, без да прояви интерес към разравянето на миналото, предаде ДПА.

За подслушването на телефоните на Меркел и на други лидери се разбра през 2013 г. от разкритията на Едуард Сноудън и тогава вбеси Германия и сериозно навреди на отношенията на Вашингтон с един от най-важните му европейски партньори.

Възможно е отговорът на Тръмп на този единствен въпрос по темата, поставен от германски репортер, да хвърли сянка върху кратката визита на Меркел, когато бъде анализирана, а това ще бъде за сметка на общото желание на двамата лидери да наблегнат на споделените ценности, оптимизъм за бъдещето и вяра в демокрацията, коментира ДПА.

Тръмп отправяше леки усмивки към Меркел по време на пресконференцията, а тя говори за гостоприемството, което е било оказано на нея и нейния антураж и наблегна на положителното.

Двамата лидери демонстрираха героични дипломатически умения, за да излязат с позитивен тон от първата си среща, въпреки огромните различия помежду им и серията неловки моменти.

Те разговаряха повече от два часа в Белия дом - за НАТО, имиграцията и световната търговия.

„Най-важното е нашите страни да продължат да работят заедно, за да защитават гражданите от радикалния ислямски тероризъми и да победят „Ислямска държава”. Имиграцията е привилегия, а не право и сигурността на нашите граждани е от основно значение”, заяви Доналд Тръмп.

„Важно е да говорим един с друг, а не един за друг. Нелегалната миграция, разбира се, трябва да бъде контролирана, а трафикантите на хора - спрени. Но аз съм убедена, че в същото време трябва да осигурим адекватни възможности за бежанците, като подпомагаме техните страни, които често не са в състояние да направи това”, каза Ангела Меркел.