Необходимо е повишено сътрудничество в областта на отбраната, всички в ЕС трябва да участват с еднаква скорост.

За това призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители, които ще заседават през следващите два дни в Брюксел.

„Срещаме се във време, различно от периода на надигане на силите срещу ЕС преди няколко месеца. Събитията напоследък показват, че преодоляваме предизвикателствата. Партиите в Европа, подклаждащи настроения срещу ЕС, отстъпват. Виждаме, че ЕС отново се явява решение, а не проблем”, посочва още Туск.

По думите му тероризмът остава голяма заплаха, а борбата с него е задача на правителствата. Необходимо е обаче да се повиши сътрудничеството при онлайн сигурностт и има нужда от способи за автоматично премахване на терористичната пропаганда.

Според Туск трябва да се обърне внимание и въпроса за незаконната миграция и обстановката в Средиземно море, тъй като броят на нелегално пристигналите в Италия мигранти се е увеличил с 26% за последната година. Той призова и за подпомагане на либийската гранична охрана.

Утре Европейският съвет ще обсъди въпросите на вътрешната сигурност, борбата с тероризма и на европейската отбрана, приложението на споразуменията от Минск, посещенията в Брюксел на президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган, споразумението от Париж за опазване на природата, както и оттеглянето на Великобритания от ЕС. В петък срещата ще бъде посветена на икономическата обстановка, миграцията и програмата на Естония за председателството на Съвета на ЕС от началото на юли.

По материали на БТА