Някои изявления на новата американска администрация на Доналд Тръмп са обезпокоявящи и представляват една от външните външни заплахи за ЕС, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В писмо до лидерите на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните „обезпокояващи изявления” като външна заплаха за ЕС редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и тероризма в Близкия изток и Африка.

„За първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация”, пише още Туск, цитиран от Франс прес.

„Новата администрация, както изглежда, поставя под въпрос американската външна политика през последните 70 години”, допълва той.

По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, припомня ДПА.

Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва Асошиейтед прес.

„Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: „Единни ще устоим, разделени ще се провалим”, казва Туск в писмото.

„Разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили като САЩ, Русия и Китай”, подчертава Туск.