Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на официално посещение в Япония, увери, че Вашингтон няма повече да търпи провокационните действия на Северна Корея, съобщиха световните агенции.

"Осъществяване на забранени ядрени опити, пускове на ракети, които прелитат над Япония, застрашавайки сигурността на мирното население - САЩ повече няма да търпят подобно поведение от Северна Корея", заяви Тръмп на обща пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Американският лидер подчерта за пореден път, че в момента се разглеждат всички варианти за решаване на севернокорейския проблем.

Ядрената програма на КНДР е заплаха за цивилизования свят, каза той. "Някои казват, че риториката ми е силна, но вижте какво се случи със слаба риторика през последните 25 години."

Япония подкрепя политиката на Доналд Тръмп спрямо Северна Корея, заяви Шиндзо Абе. По думите му те двамата с американския президент са стигнали до единно мнение, че е възможно военно решение на проблема с КНДР.

По време на преговорите си в Токио по-рано днес лидерите на двете страни "успяха да демонстрират пред целия свят, че японско-американският алианс е непобедим", изтъкна Абе. Според него сега не е моментът за диалог с КНДР.

"Необходим е максимален натиск върху Северна Корея", заяви японският премиер. Той съобщи, че Япония ще разшири едностранните си санкции срещу КНДР "с цел да се реши проблема с ракетната и ядрената й програма, също и въпроса с отвлечените японски граждани".

Токио ще замрази от утре сметките на 35 частни лица и организации, уточни Абе и добави, че Япония ще продължи тясно да сътрудничи по севернокорейския проблем със САЩ и Южна Корея.