Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом.

С поста си сега се раздели и началникът на Службата за митнически и граничен контрол Дейниъл Регсдейл.

Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни. 

На Йейтс ѝ оставаха само няколко дни на поста, защото се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието – сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър – прокурора от Вирджиния Дейна Боенте. 

Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в „Туитър”. В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа. 

"Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система", каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си. 

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом. 

Вижте още във видеото: