Американският президент Доналд Тръмп подписа законодателство, с което отмени привилегирования статут на Хонконг.

„Без специални привилегии, без специално икономическо отношение и без износ на секретни технологии“, заяви на пресконференция заяви държавният глава.

Свалянето на специалния статут ще осигури повече права на администрацията на САЩ да налага санкции на Китай. Целта на новия указ е да се потърси отговорност на Китай за „агресивните действия срещу жителите на Хонконг“ след налагането на закона за националната сигурност в края на юни. 

Освен това Тръмп подписа и изпълнителна заповед, която наказва банки, имащи отношения с китайски длъжностни лица, прилагащи закона за националната сигурност в Хонконг.

Пекин заяви, че ще наложи ответни ограничения на американски физически и юридически лица, без да уточнява от кои сектори ще бъдат те. Външният министър заяви, че въпросите, свързани с Хонконг, са изцяло вътрешни за Китай и никоя друга държава няма право да се намесва.

Подобно на протестите от миналата година заради спорния законопроект за екстрадицията в Китай, този за националната сигурност отново породи недоволство в бившата британска колония.