Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска на Луната отново да бъдат изпратени астронавти (за първи път след 1972 г.) и да бъде подготвен пилотиран полет до Марс, предадоха АП и АФП.

„Този път целта няма да бъде само да бъде забито нашето знаме и да бъдат оставени отпечатъци от нашите стъпки. Ще изградим база за бъдеща мисия към Марс и може би един ден към други, по-далечни светове“, каза президентът на церемония в Белия дом.

Той подписа директивата „Космическа политика 1“, в която нарежда на НАСА да насочи повече усилия за пилотирани мисии към далечния Космос.

Снимка: Reuters

Тръмп обаче не спомена нищо за финансирането на поисканите от него космически полети, отбелязва АФП. Експертите са единодушни, че за полет до Марс, който е на 225 млн. километра от Земята, са необходими огромен бюджет и върхови технически постижения.

Снимка: Reuters

Същевременно на заседание на японския стратегически щаб за проучване на космическото пространство беше обявено, че Япония ще вземе активно участие в реализацията на американските планове за изпращане на пилотирана експедиция на Луната и създаване на постоянна станция до края на 2020 г., която да обикаля естествения спътник на Земята.

Японските власти искат да изпратят свой космонавт на Луната в рамките на международна експедиция. Токио планира също да допринесе за изпълнението на тази програма, като предложи за нея свои технологии за безпилотни транспортни кораби и средства за защита от космическата радиация.