Американският президент Доналд Тръмп днес ще обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел. Това съобщиха официални представители на САЩ, пожелали анонимност,  цитирани от АП и АФП.

Тръмп освен това ще нареди на Държавния департамент да подготви преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Американското посолство в Тел Авив
Снимка: Reuters

Той няма да определя график за преместването, което вероятно ще отнеме „няколко години“, казаха източниците.

Очаква се Тръмп да обяви решението си в 13:00 ч. местно време (20:00 ч. наше време).

Снимка: Reuters

Признаването на Ерусалим за столица на Израел ще е признаване на „историческата и съвременната действителност“, а не толкова политическо изявление, казаха източниците. Те отбелязаха, че почти всички израелски правителствени ведомства и израелският парламент са в Ерусалим, а не в Тел Авив, където поддържащите дипломатически отношения с Израел държави по традиция държат посолствата си.

Съобщението предизвика незабавна реакция.

Съветът за сътрудничество в Залива (ССЗ) потвърди в декларация необходимостта от запазването на статута на Ерусалим.

„Висшият съвет потвърди важността от отказ да се променя юридическият, политическият или дипломатическият статут на Ерусалим. Всякакво изменение по този въпрос ще доведе до опасни последствия и значително ще усложни израелско-палестинския конфликт и преговорите по окончателното му уреждане“, се казва в текста.

Палестинското ислямистко движение „Хамас“ заяви, че намерението на Тръмп преминава „всички червени линии“, предаде АФП.

Движението призова палестинците на демонстрация в петък, обявен за „Ден на гнева“.

„С признаването от американската администрация на окупирания Ерусалим за столица на окупатора и с преместването на посолството ѝ всички червени линии са преминати“, заяви лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания в писмо до арабските и мюсюлмански държавни лидери.

Местенето на посолството на САЩ е сигнал за „опасна ескалация“, смята Хания, който обвинява Тръмп, че се опитва да прикрие стремежа на израелското правителство да „юдаизира“ Ерусалим.

Йерусалим
Снимка: Reuters

Израел смята Ерусалим за своя единна и неделима столица, а палестинците искат Източен Ерусалим да е столица на бъдещата им държава.

Вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза: „Знам, че има много питания за намеренията на президента за Ерусалим. Президентът ще направи изявление утре“, без да уточнява какво е, а единствено каза, че „то е най-доброто решение за САЩ“, отбелязва ДПА.

Сара Сандърс
Снимка: Reuters

Билият дом заяви вчера, че Тръмп е водил отделни телефонни разговори с петима близкоизточни лидери „за потенциални решения за Ерусалим“, предаде Ройтерс. В разговорите с израелския премиер Бенямин Нетаняху, палестинския президент Махмуд Абас, йорданския крал Абдула, саудитския крал Салман и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси Тръмп той е потвърдил ангажираността си за напредък в израелско-палестинските мирни преговори.

Повечето лидери посъветваха Тръмп да се откаже от местене на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим и го предупредиха, че едностранни стъпки на САЩ за статута на Йерусалим ще осуетят усилията на Вашингтон за мир в Близкия изток и ще влошат положението в региона, обявиха техните столици.