Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп иска да експулсира между 2 и 3 милиона нелегални мигранти.  Това той коментира в първото си телевизионно интервю за предаването „60 минути” по Си Би Ес.

По думите му те са криминално проявени, дилъри на наркотици и членове на банди. За него особено важно е да се гарантира сигурността на държавните граници и едва тогава трябва да се вземе решение какво ще се прави с нелегалните мигранти. 

Новоизбраният държавен глава на Съединените щати успокои американците, че планираната здравна реформа няма да остави нито един гражданин без здравеопазване, като части от спорния проект на предшественика му - "Обамакеър". Тръмп дължи изненадващата си победа на социалните мрежи и заяви, че ще продължи да ги използва активно и като държавен глава.

На въпрос дали наистина има намерение да построи стена по границата с Мексико, Тръмп отговаря с „Да”, като в отговор уточнява, че на места съоръжението може да бъде и ограда.

Правителството на Мексико тази седмица няколко пъти заяви,че няма намерението да поема финансирането на каквото и да е съоръжение по границата със САЩ. По време на кампанията си Тръмп на няколко пъти заяви, че ще накара южната съседка на САЩ да си плати за стената.

Междувременно, говорителят на Камарата на представителите Пол Райън заяви пред Си Ен Ен, че не може да се прави връзка между избирането на Доналд Тръмп и престъпленията от омраза в САЩ. „Хората трябва да се успокоят, ние сме плуралистични, приемаме останалите хора. Такава страна ние искаме да имаме”, подчерта той.

Според него расистите „не са републиканци” и не са желани в партията.