Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не е сигурен дали държавният секретар Рекс Тилърсън ще запази поста си през целия му мандат в Белия дом и изрази недоволство от факта, че някои служители на дипломатическото ведомство не подкрепят неговата програма, предаде Ройтерс.

По друг повод Тръмп заяви, че е разочарован и от министъра на правосъдието Джеф Сешънс и не изключва да го уволни, ако той не започне разследване срещу Демократическата партия.

В интервю пред телевизия „Фокс нюз” Тръмп отправи нападки срещу ръководения от Тилърсън Държавен департамент и заяви, че само той определя външната политика на САЩ.

„Аз съм единственият от значение, защото в крайна сметка политиката ще бъде тази, която аз определя”, подчерта президентът.

„Ами, ще видим. Не знам”, добави той в отговор на въпроса дали възнамерява да остави Тилърсън в правителството през останалата част от мандата си.

Напрежението между Тръмп и Тилърсън се повиши отново миналия месец, когато медиите съобщиха, че през лятото държавният секретар е нарекъл президента „дебил” и е обмислял да подаде оставка. По-късно първият дипломат на САЩ заяви на пресконференция, че никога не е обмислял да напуска.

Воденият от него Държавен департамент обаче е заемал позиции, различни от тези на Белия дом, по редица въпроси, включително севернокорейската ядрена програма, припомня Ройтерс.

Тилърсън направи реформата на държавния департамент свой главен приоритет и затегна контрола, като консолидира властта си. Негови критици порицаха реорганизацията и оставянето на вакантни постове в момент, когато международните кризи продължават.

По друг повод американският президент заяви, че е разочарован и от министъра на правосъдието Джеф Сешънс.

„Честно казано, те би трябвало да разследват Демократическата партия”, посочи Тръмп.

„Много хора са разочаровани от министерството на правосъдието, включително и аз”, добави държавният глава.

По-рано Тръмп заяви, че американското общество заслужава Хилари Клинтън и Националният комитет на Демократическата партия да бъдат подложени на федерално разследване заради съвместното споразумение за набиране на средства, което са подписали през август 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

Самият президент и членове на предизборния му щаб са обект на разследване от специалния прокурор Робърт Мълър, припомня АП.

Използвани са материали на БТА