Владимир Путин ще го направи, а ние няма да платим нищо, каза кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп в социалната си мрежа.

Американският журналист Еван Гершкович, който е държан от Русия, ще бъде освободен почти незабавно след изборите, но определено преди да встъпя в длъжност. Той ще си бъде у дома, в безопасност и със семейството“, обяви Тръмп.

„Владимир Путин, президентът на Руската федерация, ще го направи заради мен и за никого другиго, а ние няма да платим нищо“, твърди кандидатът за президент.

Гершкович беше арестуван в Русия през март миналата година по обвинения в шпионаж, които той, неговият вестник Wall Street Journal и администрацията на американския президент Джо Байдън категорично отричаха. Той е прекарал повече от година в московски затвор, без дата за съдебен процес.

Тръмп не споменава за контакти с Путин и не каза какви основания има да смята, че руският лидер ще освободи Гершкович. От екипа му уточниха, че „има само един човек, който може да преговаря за безопасното завръщане на журналиста обратно при семейството му – Доналд Тръмп“.

Попитан за публикацията на Тръмп, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Владимир Путин „естествено не е имал контакти с Доналд Тръмп“.

От екипа на Байдън заявиха, че освобождаването на Гершкович остава спешен приоритет и обвиниха Тръмп, че използва неправомерно лишени от свобода американци като политически реквизит.

„На Доналд Тръмп не му пука за невинните американци, несправедливо затворени от Владимир Путин“, каза съветникът на кампанията на Байдън Ти Джей Дъкло в имейл.

„Тръмп нарече журналистите „врагове на народа“ и обеща да хвърли в затвора репортери, чието отразяване не му харесва – не толкова различно от това, което се случва в момента с Еван Гершкович в Русия, допълва той.