Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства проявената от големия му син Доналд младши "прозрачност" за срещата му с руска адвокатка, представена като пратеничка на руското правителство, предаде Франс прес.

"Синът е много качествен човек и аплодирам прозрачността му", се казва в изявление на президента.

Тръмп младши призна, че се е срещнал с Наталия Веселницкая, която била обещала да осигури на кандидата на републиканците за президент компрометираща информация за съперничката му демократка Хилари Клинтън.

Вицепрезидентът Майк Пенс обаче се разграничи от Тръмп младши след това разкритие.

"Вицепрезидентът ежедневно работи за осъществяването на програмата на президента. Той не е бил в течение на срещата. Не се интересува и от свързани с предизборната кампания истории - особено тези, които касаят времето преди той да се включи в кампанията", заяви говорителят на Пенс Марк Лотър.

Тръмп младши се е срещнал с Наталия Веселницкая в небостъргача "Тръмп тауър" на 9 юни 2016 г. заедно със зетя на президента Джаред Къшнър и ръководител на предизборния му щаб Пол Манафорт, след като бил уведомен, че тя може да им предаде информация от руското правителство за Хилари Клинтън.

Синът на Тръмп призна, че е проявил интерес към получаване на вредна за Клинтън информация и заяви, че всеки би постъпил като него.

В крайна сметка срещата се оказала безплодна. По-рано днес той публикува имейли с британския посредник, който организирал срещата, малко преди те да бъдат разкрити от в. "Ню Йорк таймс", отбелязва АФП.

Майк Пенс бе изпран от Доналд Тръмп да бъде негов кандидат за вицепрезидент на 15 юли 2016 г.