Бившият директор на ФБР Джеймс Коми заяви в публикувано в интернет писмено изявление, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от него да се откаже от разследването на бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин и му е казал, че "има нужда от лоялност и очаква лоялност", предадоха световните агенции.

Очаква се Коми да даде показания пред комисията по разузнаване на Сената утре.

Той ще започне показанията си с разказ за вечеря с Тръмп на 27 януари, седмица след встъпването на президента в длъжност.

По време на вечерята Тръмп го попитал дали иска да остане директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), показва изявлението, публикувано на сайта на сенатската комисия.

Въпросът притеснил Коми, който се обезпокоил, че Тръмп се опитва да създаде "някаква форма на клиентелистки отношения".

"Това ме притесни сериозно, предвид традиционно независимия статут на ФБР в изпълнителната власт", отбелязва бившият директор, цитиран от Ройтерс.

След като Коми заявил, че се надява да служи през целия си 10-годишен мандат, Тръмп отвърнал: "Имам нужда от лоялност. Очаквам лоялност".

Коми не казал нищо и не променил изражението си, което довело до "неловко мълчание", съобщава той, цитиран от Франс прес.

В края на вечерята президентът повдигнал отново въпроса за лоялността, на което директорът на ФБР отговорил, че винаги ще проявява честност. На среща в Белия дом на 14 февруари Тръмп поискал от Коми да спре разследването на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин, съобщава ДПА.

"Надявам се, че ще можете да намерите начин да се откажете от това, да оставите намира Флин. Той е от добрите. Надявам се, че ще можете да се откажете от това", заявил Тръмп според изявлението на Коми.

Коми изтъква, че искането се отнасяло до разследването, свързано с лъжливите твърдения на Флин за разговорите му с руския посланик през декември, а не до разследването за евентуално договаряне между Русия и предизборния щаб на Тръмп, отбелязва Франс прес.

Президентът на САЩ уволни Коми миналия месец.

Оттогава се поставят въпроси дали той е опитал да му окаже натиск във връзка с продължаващото разследване, свързано с Русия, което може да се равнява на възпрепятстване на правосъдието, отбелязва ДПА. Самият Тръмп отрича обвиненията.

Кремъл отрича обвиненията на американските разузнавателни агенции, че Москва се е опитала да наклони везните в предизборната кампания в САЩ в полза на Тръмп, включително чрез хакване на имейлите на високопоставени представители на Демократическата партия, припомня Ройтерс.