Американският президент Доналд Тръмп подписа указа, с който се въвеждат защитни мита пред вноса на стомана и алуминий в САЩ – 25% за стоманата и 10% за алуминия

Рестриктивните мерки влизат в сила след 15 дни, но на първо време няма да важат за Канада и Мексико.

Агенция Ройтерс отбелязва, че този жест цели да окаже натиск върху двете страни да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

„Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ”, препоръча президентът на вносителите.

Тръмп заяви, че най-сериозните търговски заплахи идват от близки съюзници в отбраната и призова американските компании да купуват американска продукция.

При подписването на документа американският президент окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като „нападение срещу страната“.

Според предварителната информация и други държави ще могат да кандидатстват да не плащат митата, но не е ясно как. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом веднага реагира като обяви, че Европейският съюз трябва да бъде изключен от новите мита. Великобритания пък нарече решението на Тръмп „абсурд“.

Лидерът на републиканците в камарата на представителите Пол Райън за пореден път изрази несъгласие с президента.

По-рано инициативата на Тръмп беше определена като „търговска война”, която ще доведе до взаимно увеличаване на тарифите за внос на различни стоки.

При подписването на указа американският президент обяви, че предлага облекчения на страните, които са „честни в търговията” със САЩ. Той например поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че Европа се отнася нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

ЕС пък набеляза американските дънки и бърбън като възможни цели за ответни мерки.