Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган намаляването на напрежението в Северозападна Сирия и призова сирийското правителство, Русия и Иран да прекратят офанзивата си, съобщи говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Президентът Тръмп потвърди подкрепата си за усилията на Турция за намаляване на напрежението в Северозападна Сирия и избягване на хуманитарна катастрофа", каза говорителят на Белия дом Джъд Диъри след смъртта на 33 турски войници при атака на подкрепяните от Русия сирийски сили в провинция Идлиб в Сирия.

"Двамата лидери се съгласиха, че сирийският режим, Русия и иранският режим трябва да прекратят офанзивата си, преди още невинни цивилни да бъдат убити и разселени", добави той.

Преди това в „Туитър“ от турска страна бе публикувано съобщение, че двамата лидери са обсъдили развоя на събитията в региона в телефонен разговор и са се съгласили, че е нужно да бъдат предприети допълнителни стъпки за справяне с хуманитарната драма в Идлиб, където близо 1 милион души бяха разселени при най-новите боеве, отбелязва Ройтерс.

Меркел в разговор с Ердоган осъди атаките срещу турските сили в Северна Сирия

Канцлерът Ангела Меркел обсъди ситуацията в Северна Сирия в телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщи германският правителствен говорител Щефен Зайберт.

Канцлерът осъди безотговорните атаки срещу турските сили и настоя за прекратяване на офанзивата на сирийския режим в Идлиб. И двамата лидери се съгласиха, че трябва да се договори ново прекратяване на огъня и колкото е възможно по-скоро да започнат необходимите за това политически преговори, заяви Зайберт, цитиран от Франс прес.

Франция призова днес Русия и сирийското правителство да прекратят своята офанзива в северозападната сирийска провинция Идлиб и каза, че Европа е готова да засили своята помощ, за да помогне на Турция да се справи с наплива от сирийски бежанци, предадоха Ройтерс и ДПА.

В телефонен разговор с турския външен министър Мевлут Чавушоглу, първият дипломат на Франция Жан-Ив Льо Дриан призова Москва и Дамаск изцяло да спазват задълженията си съгласно международното хуманитарно право и да се върнат към режима на прекратяване на огъня от есента на 2018 г., като незабавно спрат военните действия.

Льо Дриан изрази солидарност и съболезнования на Турция за гибелта на 33-ма турски войници при въздушен удар в Идлиб.

Той не визира директно съобщенията, че Турция може да даде зелена светлина на сирийските бежанци на своя територия да тръгнат към Европа, но похвали "усилията на съседите на Сирия, особено Турция", да оказват помощ на бежанците от конфликта, и изтъкна, че иска Франция и ЕС да предоставят повече хуманитарна помощ.

Турски официални представители са казали на намиращата се в Анкара руска делегация, че в сирийския район Идлиб трябва незабавно да бъде установено трайно спиране на огъня, съобщи по-рано Ройтерс, позовавайки се на турското външно министерство.

По време на разговорите в Анкара днес турските представители са казали на руската делегация, че напрежението в Идлиб трябва да бъде намалено и че сирийските правителствени сили, подкрепяни от Москва, трябва да се изтеглят до границите, определени в споразумението за деескалация от 2018 г. между Турция и Русия, посочва министерството.

Днес е третият ден от преговорите между двете делегации. Турското външно министерство заяви, че те са приключили и руската делегация се връща в страната си.