Американският президент Доналд Тръмп подкрепи законодателни промени, които значително биха намалили легалните имигранти в САЩ и биха довели до въвеждането на система, която поставя като приоритет способностите на кандидатите, а не семейните им връзки с вече пребиваващи в страната, съобщават световните агенции.

Законопроектът, предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю, предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години, като рязко се ограничи възможността на американските граждани и законните жители да довеждат свои роднини в страната.

До този момент текстовете се придвижваха бавно в Конгреса без твърде сериозна политическа подкрепа. С намесата на Тръмп се очаква това да се промени. Ограничаването на достъпа на чужденци до американския трудов пазар беше едно от предизборните обещания на държавния глава.

Според Белия дом само 1 от 15 мигранти идва в САЩ заради своите способности и системата не дава приоритет на способните. Сега те ще имат предимство при кандидатстване за Зелена карта.

Икономисти са на мнение, че републиканците некоректно търсят връзка между имиграцията и размера на заплатите. Нещо повече, изследвания са показали, че чужденците са показали, че притокът на чужденци на води до „задъхване” на икономиката, а до растеж.

Ако предложенията бъдат приети, през следващото десетилетие броят на издадените Зелени карти би трябвало да намалее от 1,1 милиона до 500 000.

Новата система ще дава предимство на кандидатите според техните умения, образование и език, а не роднински връзки с хора, които вече са в САЩ. В същото време, визовите програми за нискоквалифицирани работници няма да бъдат променяни.

Според Тръмп предложението "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари".

Демократите обаче са категорични, че няма да подкрепят промените.