Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще предложи Марк Еспър за министър на отбраната на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Еспър, който в момента е министър на сухопътните сили, ще стане и.д. министър на отбраната в неделя.
Предшественикът му Патрик Шанахан напусна Пентагона в петък. Той оттегли кандидатурата си за титулярен министър на отбраната във вторник, преди още тя да бъде разгледана от Сената.

Еспър е ветеран от армията, който е служил в първата война в Ирак. Той има опит и като съветник по националната сигурност на Капитолия, както и като лобист на отбранителната индустрия.

Тръмп номинира за министър на сухопътните сили досегашния заместник-министър Райън Маккарти.
Кандидатурата на президента за министър на отбраната трябва да бъде утвърдена от Сената. Постът е вакантен от началото на годината след оставката на Джеймс Матис, припомня БТА.

В „Туитър” Тръмп коментира кандидатурата на Еспър, като заяви:  „Познавам Марк и нямам никакви съмнения, че той ще свърши фантастична работа!" По-късно пред журналисти той определи Еспър като много опитен и запознат с нещата, „за които ние говорим от много дълго време".

Работата на Еспър като лобист обаче предизвика и критики към номинацията му. Той има седемгодишен стаж като вицепрезидент по връзките с правителството в отбранителната компания „Рейтиън”.

Организацията „Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" изрази опасенията си, като припомни, че „Рейтиън” наскоро е спечелила държавни поръчки на стойност стотици милиони долари.