„Призовавам всички цивилизовани страни да се присъединят към нас и да сложим край на клането и кръвопролитията в Сирия, да сложим край на тероризма”, заяви американският президент Доналд Тръмп по време на официалното си изявление за военната операция в Сирия.

Тази нощ САЩ нанесоха въздушен удар по военна база в сирийската провинция Хомс, откъдето се предполага, че е тръгнала смъртоносната химическа атака, убила цивилни във вторник.

Бойни кораби на Щатите в Средиземно море са изстреляли 59 ракети „Томахок” по правителствени цели.

Ето и цялото изявление на американския президент Тръмп по повод атаката:

Във вторник сирийският диктатор Башар Асад извърши ужасна химическа атака, насочена срещу цивилни граждани.

Използвайки смъртоносен газ, Асад удуши безпомощни мъже, жени и деца. Това е бавна и брутална смърт за толкова много хора. Дори прекрасни бебета бяха безсърдечно убити в тази варварска атака.

Никое дете на Бог не трябва да изживява този ужас.

Тази вечер наредих специализирана военна атака по въздушната база в Сирия, от която е започнало химическото нападение. Това е важен ход за защита на националната сигурност на Съединените щати, за да предотвратим следваща употреба на смъртоносни химически оръжия.

Не може да има съмнение, че използването на химическо оръжие от страна на Сирия е нарушаване на нейните задължения спрямо Конвенцията за химическите оръжия.

Години опити да променим държанието на Асад се провалиха. Провалиха се много драматично. Като резултат, бежанската криза продължава да се задълбочава и регионът продължава да се дестабилизира, заплашвайки Съединените щати и нейните съюзници.

Тази вечер призовавам всички цивилизовани страни да се присъединят към нас и да сложим край на клането и кръвопролитията в Сирия, да сложим край на тероризма.

Изправяйки се пред това предизвикателство в днешния много объркан свят се молим за мъдрост на Бога.

Молим се за живота на всички ранени и за душите на тези, които загинаха.

И се надяваме, че докато Америка защитава справедливостта, тогава мирът и хармонията ще възтържествуват.

Бог да благослови Америка и целия свят.