Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че НАТО не е остаряла организация, както твърдеше по време на предизборната си кампания, но добави, че страните членки трябва да плащат своя дял за поддържането на сигурността в Европа, предаде Ройтерс.

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Тръмп благодари на членките на Алианса за подкрепата на решението му да изстреля 59 ракети по сирийска военновъздушна база като ответна мярка след химическа атака над цивилни.

"Казах, че е остаряла. Вече не е остаряла", каза Тръмп за НАТО и добави, че Алиансът се приспособява към по-общата мисия за борба с радикалните ислямисти, за която той призоваваше.

Президентът заяви, че е ангажиран със съюзниците си в НАТО и че ще работи по справянето с бъдещи предизвикателства като миграцията и тероризма.

Той призова НАТО да помогне за решаване на кризата в Сирия, предаде ДПА.

Тръмп също така призова страните от НАТО да изпълнят обещанията си да изразходват повече средства за отбрана и да достигнат уговореното равнище от 2% от БВП.

Американският държавен глава изрази надежда, че НАТО ще помогне на силите на Ирак да се борят срещу радикалната групировка "Ислямска държава".

Той също така съобщи, че съветникът му за националната сигурност Ейч Ар Макмастър ще посети Афганистан, "за да разбере как САЩ могат да постигнат напредък с афганистанските партньори и съюзниците от НАТО".

Столтенберг заяви, че срещата му в Овалния кабинет е била отлична и продуктивна. Той благодари на Тръмп за подканата му към страните от Алианса да увеличат разходите си за отбрана, предаде ДПА.

Столтенберг заяви, че справедливото разпределение на товара е водещият му приоритет откакто е заел поста. Той каза, че за пръв път от много години миналата година е установено увеличение от 3,8 процента в разходите за отбрана сред страните членки на НАТО, което възлиза на 10 милиарда долара и обръща досегашната тенденция на спад в разходите.

"Работим по запазването на тази инерция", заяви Столтенберг.

НАТО трябва да е твърда и предсказуема в подхода си към Русия. Алиансът трябва "да намери начини да съжителства с тях" (руснаците), за да се избегне нова Студена война или надпревара във въоръжаването, каза шефът на Алианса.

"Убеден съм, че единственият начин да възпрем Русия е да сме силни, тоест да осигурим надеждни начини на възпиране, като същевременно поддържаме прагматични работни отношения", заяви Столтенберг.

"Единственият начин да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването, е да продължим да привличаме Русия за участие в политически диалог", заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

"Разполагаме повече войски по източния фланг на Алианса, повишаваме боеготовността на нашите сили и увеличаваме разходите за отбрана. Осъществяваме най-мащабното увеличение на колективната отбрана от края на Студената война", каза Столтенберг.

"Не искаме нова Студена война. Не искаме нова надпревара във въоръжаването. Твърдо сме убедени, че не съществува противоречие между един силен алианс, надеждно сдържане от отбранителен характер и политически диалог с Русия", заяви Столтенберг, който подчерта, че действията на НАТО са с "отбранителен характер".