Новоизбраният президент Доналд Тръмп назначи първите трима държавници в своето управление. Сенаторът Джеф Сешънс ще бъде главен прокурор и ще оглави Министерството на правосъдието, конгресменът Майк Помпео ще заеме поста директор на ЦРУ, а генералът в оставка Майкъл Флин  ще стане президентски съветник по въпросите на националната сигурност.

И тримата са приели предложените от Тръмп постове, заявиха официални представители от администрацията на републиканеца.

69-годишният Сешънс, който е сенатор вече четири мандата, е изявен поддръжник и един от най-ревностните защитници на политиките на Тръмп.

Новият шеф на разузнаването, 52-годишният Майкъл Помпео, пък е известен с критчната си позиция по споразумението за ядрената програма на Иран, сключено по време на мандата на Барак Обама.

Снимка: Reuters

За избрания съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин по-рано днес информационният портал „Яху нюз” написа, че той е имал достъп до секретна информация, докато е бил шеф на частна консултантска фирма, оказваща „различна разузнавателна поддръжка” на чуждестранни клиенти. Не е ясно дали съвместяването на двете дейности е в нарушение на закона, но порталът намеква, че това би могло да създаде проблеми на Флин при утвърждаването на кандидатурата му.