Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп потвърди информацията на в. „Вашингтон пост”, че ще номинира о.р. генерал Джеймс Матис за министър на отбраната.

„Ще номинираме „Бясното куче” Матис за министър на отбраната”, каза Тръмп на митинг в Синсинати, щата Охайо, използвайки прякора на бившия командващ военни части в Афганистан и Ирак (James Mad Dog Mattis).

„Обаче няма да съобщим това преди понеделник, така че не казвайте на никого”, добави Тръмп.

За да бъде утвърден Матис на тази длъжност от Сената, той ще трябва да получи специално разрешение от Конгреса заради закон, който забранява за министър на отбраната да се избира лице, което е служило във въоръжените сили през последните седем години.

Предишният подобен случай е бил с ген. Джордж Маршал през 1950 г. при управлението на Хари Труман.

Матис се е уволнил от активна военна служба през 2013 г.

Той е бил командир на батальон в Първата война в Залива, командвал е военни части в Афганистан, а в периода 2002 – 2004 г., в разгара на операцията в Ирак, е бил командващ Първа мотострелкова дивизия на Морската пехота.

През 2010 г. е назначен от президента Обама за шеф на Централното командване на САЩ, което отговаря за операциите в Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия.

Впоследствие ген. Матис започва да критикува все по-остро стратегията на Обама в Ирак и Афганистан и във войната срещу тероризма.

Той е и гласовит противник на постигнатото с Иран ядрено споразумение.