Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заплаши, че ще употреби сила срещу Северна Корея, предаде АФП.

Военните решения са напълно на старта, готови и заредени, ако Северна Корея действа неразумно, написа президентът в „Туитър“. Да се надяваме, че Ким Чен-ун ще поеме по друг път!, допълва той.

Днешната словесна атака още повече изостря тона между двете страни.

Вчера президентът напомни заплахата си, че ще изсипе върху Северна Корея „огън и ярост“ и каза, че може би това предупреждение не е било достатъчно твърдо.

Досега Тръмп се изказва уклончиво за евентуални изпреварващи удари и подчертава, че САЩ имат „множество различни сценарии“, отбелязва АФП.

„Ако Северна Корея предприеме каквото и да било, дори само да помисли да нападне хора, които ние обичаме, или наши съюзници, или самите нас, те (севернокорейците) наистина трябва да се разтревожат“, каза вчера Тръмп.

Вчера Пхенян обяви, че планът за удар срещу американския остров Гуам ще бъде готов до дни.

Нека да видим какво ще направи с Гуам. Ако направи нещо в Гуам, със Северна Корея ще се случи нещо, което  никой не е виждал преди, заяви Тръмп, но не уточни за какво става въпрос. По думите му това не е заплаха, а „изявление, което няма нищо общо със заплахата“.

Китай също е мишена на критиките на президента, според когото Пекин не оказва достатъчен натиск над севернокорейския си съюзник, за да го накара да се откаже от своята програма за балистични и ядрени оръжия, добавя АФП.