Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се големите победители на супервторника в САЩ, когато привърженици на републиканците и демократите избират своите фаворити на вътрешнопартийни избори. Това става едновременно в 13 щата, както и в Американска Самоа.

Първичните избори приключиха призори българско време.

И Тръмп, в Клинтън печелят в 7 щата. Бившата първа дама се наложи в американския Юг – в Масечузетс, Вирджиния, Тенеси, Джорджия, Алабама, Арканзас и Тексас.

Тръмп пък победи във Вермонт, Масечузетс, Вирджиния, Тенеси, Джорджия, Алабама и Арканзас. 

Първичните избори са важни за кандидатите, защото спрямо резултатите те получава определен брой делегати, които после гласуват за тях на големите партийни конференции.

Речите на двамата победители отразяваха промяна в досегашната им реторика, отбелязва Би Би Си. Тонът на Тръмп беше помирителен, той обеща да бъде обединител на републиканците.

"Аз съм обединител. Щом този вот приключи, ще преследвам един-единствен човек и това е Хилари Клинтън", закани се Доналд Тръмп. Клинтън пък почти не спомена своя съперник демократ Бърни Сандърс, а насочи огъня си към Тръмп, макар че не го назова по име.

"Залозите за тези избори никога не са били по-високи, а реториката, която слушаме от другата страна, никога не е била по-низка. Разделянето на Америка между нас и тях е погрешно и ние няма да допуснем това да се случи", коментира тя.

На второ място в републиканския лагер е Тед Круз, който печели в Тексас и в Оклахома. Сенаторът от Флорида Марко Рубио отбеляза първата си победа в Минесота.

Съперникът на Клинтън - Бърни Сандърс, печели в четири щата, сред които и в родния си Върмонт.

Историята е показала, че кандидатът на всяка от партиите, който събере най-много гласове във супервторника, ще е най-вероятният претендент на съответната партия.