Долната камара на полския парламент прие спорния законопроект, позволяващ да се санкционират съдиите, противопоставили се на съдебната реформа.

Именно опозицията вижда в предложените промени риск за правовата държава, предаде БТА. Законопроектът беше приет след оживени пленарни дебати вчера с 233 гласа „за” и 203 гласа „против”. 10 депутати се въздържаха.

Вотът стана броени часове, след като Европейската комисия призова Варшава да отмени временно прилагането на този тест и да се консултира с международни експерти.

Законопроектът беше подготвен като реакция на решенията на Съда на ЕС и на полския Върховен съд.

Според полския министър на правосъдието Збигнев Жорбо законопроектът защитава и възстановява нормалното състояние на полското правосъдие.

Още при публикуването му законопроектът породи ожесточени критики в юридическите среди, които се обезпокоиха за независимостта си. Промените предизвикаха и големи протести.

Парламентарни юридически експерти също изразиха резерви към него.

Законопроектът в резултат на това бе променен, но все още заплашва с изключване на съдии от Върховния съд, оспорващи компетентността на магистратите, назначени от орган, смятан от опозицията за политизиран