Остра алергична реакция е развил лекар от Бостън, инжектиран с ваксината срещу коронавирус на „Модерна“, пише "Ню Йорк таймс".

Случаят е първият по рода си, за който се съобщава, че е свързан с препарата на „Модерна“.

Американските федерални власти разследват най-малко шест случая на хора, които са имали сериозна алергична реакция, след като са били инжектирани с ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“, припомня изданието. Двете ваксини ("Модерна" и "Пфайзер") съдържат сходни съставки.

Инцидентът с ваксината на "Модерна" е станал миналия четвъртък. Онколог от Бостънския медицински център, който по принцип е бил алергичен към морски мекотели, е бил ваксиниран и почти веднага след това имал остра реакция, почувствал се замаян, а биенето на сърцето му се е ускорило.

Ваксиниращият персонал разрешил на лекаря да използва устройството, с което той сам си поставя противоалергенен препарат. После медикът бил отведен в спешно отделение, той бил поставен под наблюдение и след известно време бил изписан и сега е добре.

Компанията „Модерна“ изрази готовност внимателно да проучи инцидента, но добави, че не е готова да коментира единичен случай на проявление на алергична реакция.

От Американската агенция по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията са обсъдили реакциите, свързани с някои от случаите на „Пфайзер“, но не са установили дали дадена съставка във ваксината е причинила алергичните реакции.

Няколко здравни работници във Великобритания също са имали алергични реакции, след като са получили ваксината „Пфайзер“ по-рано този месец.