България в пада класацията за най-щастливите народи по света, сочи последното международно проучване на „Галъп“, озаглавено „Световен доклад за щастието“. Страната ни се намира на 88-мо място от общо 104 страни, а първото място за поредна година е за Финландия.

Докладът се базира на достъп до качествено здравеопазване, дълголетие, финансова стабилност, свобода, социални връзки. Тази година се изследват и ефектите от COVID-19 върху качеството на живота на хората от психично здраве и социално взаимодействие до безопасност на работното място и реакция на правителствата в пандемията.

България се намира пред Албания и Северна Македония, които са на 93-то и 94-то място, а южната ни съседка Турция е на незавидното последно място.

Останалите от балканския регион са по-щастливи – Гърция е на 68-мо място, Сърбия на 48-мо, Косово – на 33-то място и Словения на 29-то.

В миналогодишния доклад страната ни е на още по-задна позиция – през 2020 г. бяхме на 56-то място.

За трета поредна година Финландия са най-щастливата нация, а на второ място е Исландия. Третото място е за Дания, която също е постоянно в топ 5 на най-щастливите нации.