Шефката на украинския клон на „Амнести интернешънъл“ Оксана Покалчук подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

В пост във „Фейсбук“ Покалчук обвини бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът да бъде преработен.

Документът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада, и заяви, че ако „Амнести“ не го направи, това ще подпомогне усилията на Кремъл за дезинформация и пропаганда.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на правозащитната организация Аниес Каламар заяви, че „Амнести“ е документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони.

„Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право“, заяви тя в четвъртък.

Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на организацията за човешки щит. Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна.

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на отбраната, осъдиха остро доклада, който според тях не предоставя картината за руските бомбардировки на населените места и документираните нападения срещу цивилни граждани.

Каламар публикува в петък съобщение в „Туитър“, в което защити работата на организацията: „Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на „Амнести“. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите“.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във „фалшив неутралитет“ и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага на Кремъл.

В крайна сметка неправителствената организация се извини за безпокойството, причинено от доклада, но не се отказва от документа.

„Амнести интернешънъл” дълбоко съжалява за огорчението и гнева, предизвикани от нашето съобщение за пресата относно бойните действия на украинските военни. Приоритетът на организацията в този и във всеки друг конфликт е да се гарантира, че цивилното население е защитено. Наистина, това беше единствената ни цел при публикуването на това проучване. Въпреки че напълно подкрепяме нашите констатации, изразяваме съжаление за причинена болка”, се казва в имейл до „Ройтерс“, цитиран от БТА.